Smaller Default Larger

Harmony_II_1Harmony Office Center to znajdujący się na warszawskim Mokotowie nowoczesny kompleks biurowy klasy A. W ubiegłym roku ostatecznie zakończono drugi etap inwestycji, według projektu pracowni Kuryłowicz & Associates. Zastosowane w nim przeszklenia fasadowe marki Pilkington umożliwiają komfortową pracę w otoczeniu zieleni i atmosferze pobliskich Pól Mokotowskich.

 

Drugi etap inwestycji, nazywanej także Millennium Park, składa się z trzech budynków (B, C i D) o całkowitej powierzchni 35 860 m2. Obiekt położony jest nieopodal centrum stolicy, u zbiegu ulic Żaryna i Biały Kamień, w bliskim sąsiedztwie jednego z piękniejszych parków Warszawy – Pól Mokotowskich. Jego charakterystyczną cechą jest kamienno-szklana elewacja w odcieniach czerni i zieleni. Uzyskany efekt podkreśla biznesowy charakter obiektu, jednocześnie wyróżniając go spośród otaczających budynków mieszkalnych osiedla Eko-Park.

 

Harmony_II_2„Budynek biurowy musi być przede wszystkim efektywną i przyjazną dla użytkowników maszyną do pracy” – mówi Marek Kuryłowicz z pracowni Kuryłowicz & Associates. „Forma architektoniczna, dobór materiałów i rytmika elewacji z jednej strony nawiązywała do pierwszego etapu, a z drugiej była naszą odpowiedzią na zadanie inwestora, który szukał eleganckich i ponadczasowych rozwiązań. Stonowana kolorystyka i rytmiczne podziały elewacji połączone we współczesny sposób miały budować prestiż głównego najemcy budynku – banku Millennium”.

Aby uzyskać zamierzony efekt zdecydowano, że dominującymi materiałami elewacji będą kamień i szkło. Zastosowane przeszklenia pozwalają wpuścić do budynków biurowych maksymalną ilość światła. Oprócz tego przyczyniają się do energooszczędności kompleksu biurowego. W fasadach i oknach budynków wykorzystano szyby zespolone Pilkington Insulight™ Sun wykonane z wysokoselektywnego szkła przeciwsłonecznego o właściwościach niskoemisyjnych, jakim jest Pilkington Suncool™ 50/25. Użycie tego szkła zapewnia wysoką przepuszczalność światła, niską przepuszczalność energii słonecznej (niski współczynnik g) oraz niski współczynnik przenikania ciepła Ug = 1,0 W/m2K. To energooszczędne rozwiązanie pozwala latem chronić pomieszczenia przed nadmiernym przegrzewaniem się od słońca (zmniejsza zapotrzebowanie na chłodzenie), a zimą – przed utratą ciepła do otoczenia.

Ze względu na wielkość szyb i związane z tym wymagania statyczne, w przeszkleniach zewnętrznych wykorzystano szkło o grubości 8 mm. Duża wysokość przeszkleń okiennych w fasadach biurowca, od podłogi do sufitu, sprawiła, że ze względów bezpieczeństwa konieczne było użycie szkła laminowanego. Jest ono odporne na uderzenie a w przypadku stłuczenia pozwala zredukować ryzyko zranienia. W obiekcie zastosowano szkło laminowane Pilkington Optilam™ Clear o grubości 8,8 mm – w szybach węższych oraz szkło laminowane Pilkington Optilam™ Clear o grubości 10,8 mm – w szybach szerszych. To rozwiązanie pozwoliło uniknąć dodatkowych zabezpieczeń w postaci barierek, pozwalając uzyskać wyjątkowy efekt architektoniczny.

 

Szczególne normy bezpieczeństwa musiały spełniać także przeszklenia na poziomie parterów i w pawilonach usługowych. Tam projekt wymagał zastosowania szkła antywłamaniowego Harmony_II_3spełniającego wymagania klasy P4A. Dlatego, w zależności od wielkości przeszklenia, wykorzystano szkło laminowane Pilkington Optilam™ Clear 9,5 lub 11,5.

Część przeszkleń obiektu została wykonana w technologii szklenia strukturalnego. Przeszklenia strukturalne wykorzystano m.in. w oknach wychylnych, a także w części parterów. Na szczególną uwagę zasługują szklane narożniki, w których wykorzystano strukturalne szyby zespolone ze stopniowanym brzegiem.

Jednym z kluczowych założeń twórców projektu, nawiązującym także do pierwszego etapu inwestycji, było wkomponowanie w zabudowę terenów zielonych. Pomiędzy budynkami biurowymi powstał ogólnodostępny pokryty trawą i ozdobnymi roślinami plac. Natychmiast stał się on miejscem spotkań zarówno pracowników biurowych jak i mieszkańców osiedla, którzy przesiadują w zlokalizowanych na parterze obiektu restauracjach i kawiarniach. „Na dużej części placu wije się zygzakiem wyłożona drewnem, podświetlona od dołu ścieżka, będąca źródłem rozrywki dla biegających wokół dzieci” – dodaje Marek Kuryłowicz. „Cieszy nas bardzo to, że ten centralny placyk stał się czymś więcej, niż tylko pustą przestrzenią oddzielającą poszczególne gmachy biurowe”.

Harmony_II_4Całość zastosowanych w kompleksie rozwiązań czyni obiekt eleganckim i bezpiecznym dla pracowników, pozwalając jednocześnie zachować równowagę z otoczeniem.
Harmony Office Center II zapewnia pracownikom wyjątkowy komfort kontaktu z zielenią, praktycznie niespotykany już w centrum miasta.

Więcej informacji o obiekcie można znaleźć na stronie internetowej:
http://www.pilkington.com/projectreferences/singlecasestudy.aspx?language=Polska&country=Polska&ref=PL0105

Foto: Pilkington